Hayat İyi Yaşam Merkezi'ndeki Hacettepe Üniversitesi Hizmetlerinin Etki Değerlendirmesi Araştırması
Enstitümüz tarafından Toplumsal Katkı Koordinatörlüğü işbirliğiyle Malatya Yeni Hayat Konteyner Kenti'ndeki Hayat İyi Yaşam Merkezi'nde gerçekleştirilen Hacettepe Üniversitesi Hizmetlerinin Etki Değerlendirme Araştırması'nın Sonuç Raporu Toplantısı, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran, rektör yardımcılarımız, akademisyenler ve konuyla ilgili tüm paydaşların katılımı ile Enstitümüzde gerçekleştirildi.
Nüfusbilim ve Sosyal Araştırma Yöntemleri Yüksek Lisans ve Doktora Programları Başvuruları
2024-2025 Öğretim Yılı Güz Dönemi Nüfusbilim ve Sosyal Araştırma Yöntemleri Yüksek Lisans ve Doktora Programları başvuruları 10 Haziran - 4 Temmuz 2024 tarihleri arasında alınacaktır.
Türkiye Roman Nüfus Araştırması Sonuç Raporu Toplantısı
TÜBİTAK 1001 Programı kapsamında 122R016 proje numarası ile desteklenen ve temel amacı Roman Strateji Belgesi’ne veriye dayalı olarak katkıda bulunmak olan Türkiye Roman Nüfus Araştırması’nın Sonuç Raporu Toplantısı, 8 Mayıs 2024 tarihinde Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü konferans salonunda kamu kurumlarının, uluslararası kuruluşların, akademisyenlerin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirildi.
Türkiye Beşinci Nüfusbilim Konferansı "Türkiye ve Göç" Tebliğ Metinleri Kitabı
Türkiye Beşinci Nüfusbilim Konferansı'nın tebliğ metinleri kitabı yayınlandı. Kitabı indirmek için 'Devamı'na tıklayınız.
Anne Ölümlerine Yeniden Bakmak: Nitel Araştırmanın Söyledikleri
Enstitümüz ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Türkiye Ülke Ofisi işbirliğiyle hazırlanan Anne Ölümlerine Yeniden Bakmak: Nitel Araştırmanın Söyledikleri başlıklı final raporu yayımlandı. Raporun tamamına ulaşmak için 'Devamı' na tıklayınız.
Üreme Sağlığı Konularında Tematik Analizler: 1993-2018
UNFPA Türkiye Ofisi ile işbirliği içinde yürüttüğümüz “Demografik Göstergeler ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları” projesi kapsamında hazırlanan "Üreme Sağlığı Konularında Tematik Analizler: 1993-2018" başlıklı kitap ve bu kitaptaki bölümlerden üretilen dört farklı politika notu yayımlandı.
Üreme Sağlığı Konularında Politika Notları
UNFPA Türkiye Ofisi ile işbirliği içinde yürüttüğümüz “Demografik Göstergeler ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları” projesi kapsamında hazırlanan dört politika notumuz Türkçe ve İngilizce dillerinde yayımlandı!
Demografi Eğitim Serisi
UNFPA Türkiye Ofisi ile işbirliği içinde gerçekleştirdiğimiz Demografik Göstergeler ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Eğitim Serisi 21-25 Kasım 2022 tarihleri arasında Enstitümüzde gerçekleştirilmiştir.
Syrian Refugees in Turkey: A Demographic Profile and Linked Social Challenges
Enstitümüz akademisyenlerinin 2018 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması Suriye Örneklemi bulguları ile yazdıkları ve Routledge Yayınevi tarafından 2020 Aralık ayında yayımlanan Syrian Refugees in Turkey: A Demographic Profile and Linked Social Challenges başlıklı kitabın bölümleri 'Demografik Yapı ve Sosyal Zorluklar' ve 'Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı' oturumları kapsamında sunuldu.
Ministerial Conference on Demographic Resilience, Shaping Europe's Demographic Future
1-2 Aralık 2021 tarihlerinde Bulgaristan, Sofya'da düzenlenen Ministerial Conference on Demographic Resilience, Shaping Europe's Demographic Future kapsamında yer alan çevrimiçi fuara katıldık!
Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü
Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü: Kuruluşunda ve 53. yılında
TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Araştırılarak Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi
Amacıyla kurulan Meclis Araştırmaları Komisyonu'nun daveti üzerine, Enstitümüz ve Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü işbirliği ile 2008 ve 2014 yıllarında gerçekleştirilen Türkiye'de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırmaları'nın bulguları 28 Nisan 2021 tarihinde Komisyona Enstitümüz öğretim üyeleri tarafından sunulmuştur.
2018 TNSA Veri Talebi
2018 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması Türkiye ve Suriyeli Göçmen nüfusa ilişkin veri setleri araştırmacıların kullanımına açılmıştır. Veri talebi için tıklayınız.
Nairobi Taahhütleri: Türkiye’de Üç Sıfıra Doğru
Enstitümüz ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Türkiye Ülke Ofisi işbirliğiyle hazırlanan Nairobi Taahhütleri: Türkiye’de Üç Sıfıra Doğru başlıklı bilgi notu yayımlandı.
Türkiye’de Karşılanmamış Aile Planlaması İhtiyacı: Küresel Hedefler ve Yerel Koşullar
Enstitümüz ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Türkiye Ülke Ofisi işbirliğiyle hazırlanan Türkiye’de Karşılanmamış Aile Planlaması İhtiyacı: Küresel Hedefler ve Yerel Koşullar başlıklı bilgi notu yayımlandı.
Syrian Refugees in Turkey: A Demographic Profile and Linked Social Changes
Enstitümüz akademisyenlerinin 2018 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması Suriye Örneklemi bulguları ile yazdıkları Syrian Refugees in Turkey: A Demographic Profile and Linked Social Changes başlıklı kitap Routledge Yayınevi’nden 2020 yılı Aralık ayında yayımlandı.
Covid-19 Sırasında ve Sonrasında Araştırmalar
Enstitümüz ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Türkiye Ülke Ofisi işbirliğiyle hazırlanan Covid-19 Sırasında ve Sonrasında Araştırmalar çalışması yayımlandı.
Türkiye'de Çocuk Yaşta, Erken ve Zorla Evlilikler: 1993 - 2018 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırmaları Veri Analizi
Enstitümüz ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Türkiye Ülke Ofisi işbirliğiyle hazırlanan Türkiye'de Çocuk Yaşta, Erken ve Zorla Evlilikler: 1993 - 2018 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırmaları Veri Analizi raporu yayınlandı.
Demografi Eğitim Serisi
Enstitümüz YouTube Kanalı yayında… UNFPA Türkiye Ofisi’nin işbirliğiyle hazırlanan Demografi Eğitim Serisi kapsamındaki dersler için kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.
Tarihçe

Nüfus Etütleri Enstitüsü 1967 yılında, o tarihte Ankara’da kuruluşunu tamamlamış olan Hacettepe Üniversitesinin bünyesinde hayat bulmuş bir kurumdur. Enstitü, Üniversite ile eş zamanlı olarak, cesur ve öncü bir adım ile Hacettepe Üniversitesinin kurucu rektörü Prof. Dr. İhsan Doğramacı ve Enstitünün kurucu müdürü Prof. Dr. Nusret Fişek’in çalışmalarıyla kurulmuştur. İki tıp insanın kurduğu, yüzü sosyal bilimlere dönük bir kurumdur Nüfus Etütleri Enstitüsü.

Resmi belgelere göre Nüfus Etütleri Enstitüsünün kuruluşuna ilişkin çalışmalar 1966 yılında başlamıştır. Detaylı olarak yazılmış ve özenle korunmuş olan Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü Genel Kurulu ve Yönetim Defterine göre, 4 Ağustos 1966’da Hacettepe Bilim Merkezi Toplantı salonunda Nüfus Etütleri Enstitüsünün ilk Genel Kurul Toplantısı yapılmıştır. Toplantıyı Hacettepe Bilim Merkezi Başkanı Prof. Dr. İhsan Doğramacı açmış ve 29 üyenin 17’sinin yer aldığı bu Genel Kurulda Enstitü statüsü okunduktan sonra 6 asıl 2 yedek üyeden oluşan bir yönetim kurulu seçilmiştir. Yönetim Kurulunun asıl üyeleri o zamanki unvanlarıyla Dr. Bozkurt Güvenç, Enver Ergun, Prof. Dr. Haluk Cillov, Dr. Turhan Oğuzkan, Dr. Şerif Mardin ve Dr. Rıdvan Özker olup Dr. Mediha Eldem ve Dr. Necat Erder yedek üyelerdir. Ayrıca, Prof. Dr. Arif Payaslıoğlu’nun Bilim Merkezi tarafından seçilmiş üye olduğu kayıtlardan anlaşılmaktadır. Yönetim Kurulu üyelerinde zaman içinde bazı değişiklikler olmuştur. Enstitü’nün idari işleyişi “İcra Kurulu” ve “Yönetim Kurulu” olarak iki kurul şeklinde belirlenmiştir. İcra Kurulu, müdür, müdür yardımcısı, genel sekreter, mali işler üyesi ve program üyesinden oluşmaktadır.

Enstitünün kuruluşunun gerçekleştirildiği Genel Kuruldaki üyelerin, neredeyse tüm çalışma alanlarını kapsayacak genişlikte tutularak farklı sektörlerin mensubu olmaları, Enstitünün çok disiplinli bir akademik yapı temelinde ve tüm kesimlere ulaşarak onların desteğini almak üzere planlandığını göstermektedir. Genel Kurul, bilim dünyasının önemli isimlerinin yanı sıra özel sektörden, kamu sektöründen, uluslararası kurumlardan, basın ve sivil toplumdan alanında isim yapmış kişilerden oluşan güçlü bir yapıdadır.

Genel Kurulda yapılan temenniler, kurulmakta olan Enstitünün kurumsal kimliğini ve felsefesini belirlemek yönünde ipuçları vermektedir. Örneğin, Enstitünün, Devlet Planlama Teşkilatı, gönüllü kuruluşlar ve ilgili dernekler ile sıkı işbirliği yapması dileği vardır. “Nüfus konusunda ciddi araştırmaların eksik” olduğu ve “bilhassa gelişen ülkelerde bu çeşit araştırmalara” olan ihtiyacın yanı sıra “demografi konusunda eğitime önem verilmeli” vurgusu da Enstitünün yapı taşları olacak dilekler arasındadır.

Hacettepe Nüfus Etütleri Enstitüsü 1967 Yılı Çalışma Raporunda, Enstitünün, 3 Temmuz 1966’da “Hacettepe Nüfus Etütleri Enstitüsü” adıyla, tüzel kişiliği haiz olarak kurulduğu belirtilmektedir. Bu gelişmeden bir ay sonra Ağustos 1966’da ilk Genel Kurul gerçekleştirilmiştir. 8 Temmuz 1967’de Hacettepe Üniversitesinin kuruluşunun tamamlanmasının ardından 28 Aralık 1967’de Enstitünün yönetmeliği Üniversite Senatosu tarafından kabul edilmiştir. 17 Temmuz 1971 tarihinde Enstitü yönetmeliği 13898 sayılı Resmi gazetede yayımlanmıştır. Daha sonra, Türkiye’de yükseköğretim sisteminin 1980’lerden itibaren değişmesi ile birlikte Enstitü de yeni işleyiş biçimi içinde yerini almıştır.

Nüfus Etütleri Enstitüsü, faaliyetlerini kuruluş misyonu çerçevesindeki üç temel hedef doğrultusunda planlamış ve faaliyetler akademik eğitim, araştırma ve nüfus konularında bilgi yaymak olarak ayrıştırılarak bu yönde bir yapılanmaya gidilmiştir. Başlangıçta, belgelerde belirtildiği gibi nüfus konuları ve sorunları üzerinde bilgi toplamak ve yaymak ile bu konularda halkı eğitmek üzerinde önemle durulan amaçlardır. Bu bağlamda, Enstitünün kuruluşu ile birlikte Haberleşme ve Dokümantasyon Merkezi de kurulmuştur. Ayrıca Halk Eğitimi Birimi ve Sosyal Araştırma Birimi de faaliyetleri gerçekleştirmek üzere oluşturulan diğer birimlerdir.

Haberleşme ve Dokümantasyon Merkezi ile halk eğitimi ve diğer yaygın eğitim hizmetlerinin doğrudan Enstitü tarafından idare edilmesi; araştırma ve eğitim programlarının ise Hacettepe Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Mezuniyet Sonrası Yüksek Okulu ile ortaklaşa çalışılması düşünülmüştür.

Dokümantasyon Merkezi nüfus ve nüfusla ilgili konularda yayınlanan tüm yerli ve yabancı yayınları bir araya getirmek amacı ile hizmete devam etmiştir ve etmektedir. Halen Türkiye’de konusundaki tek dokümantasyon merkezidir. Merkez için özel olarak geliştirilen bir tasnif sistemine göre kataloglanmış ve 1999 yılında elektronik ortama geçirilmiştir ancak Dokümantasyon Merkezi’nin gelişen teknoloji kullanılarak yenilenme gereksinimi henüz sonuçlandırılamamıştır. Dokümantasyon merkezinde nüfus ve ilgili konularda 7000’in üzerinde kitap ve dokümanın yanı sıra Nüfus Etütleri Enstitüsünde yapılan bilim uzmanlığı ve doktora tezleri kataloglanmıştır.

Enstitünün başlangıç yıllarında bilim uzmanlığı derecesi “Nüfus Dinamiği” ismi ile verilmiştir. Daha sonraları, demografi, yükseköğretim sistemi içerisindeki bilim kolları arasında ayrı bir bilim dalı olarak tescil edilmiştir ve bu tescil “Teknik Demografi” ve "Ekonomik ve Sosyal Demografi” olmak üzere iki anabilim dalı üzerinden yapılmıştır. Uzun bir süre devam eden bu yapı, 2013 yılında tekrar değişmiştir. Çeşitli kurum ve kuruluşlardan gelen sosyal araştırma talepleri, dünya genelinde önemi artmaya başlayan veriye dayalı karar alma süreçlerinin kullanımının yaygınlaşması ve politika geliştirmeye yönelik ihtiyaçlar Enstitünün yeniden yapılanma gereğini ortaya çıkarmıştır. Yapılan dönüşüm ile "Teknik Demografi" ile "Ekonomik ve Sosyal Demografi" anabilim dalları "Nüfusbilim" anabilim dalı altında birleşmiştir. Ayrıca, Enstitünün araştırma konusundaki bilgi birikimi eğitim boyutuna taşınmış ve araştırma yöntemleri konusunda uzmanlaşmış bilim insanları yetiştirmek amacıyla "Sosyal Araştırma Yöntemleri" Anabilim Dalı kurulmuştur. Sosyal Araştırma Yöntemleri Anabilim Dalının kurulması ile birlikte nicel ve nitel araştırma yöntemlerini kullanarak, araştırma tasarlama, uygulama ve veri analizi konularında uzman yetiştirmeye başlanılmıştır. Nüfusbilim, Sosyal Araştırma Yöntemleri, Politika ve Strateji Çalışmaları anabilim dallarından Nüfusbilim Anabilim dalı ve Sosyal Araştırma Yöntemleri Anabilim dalı aktiftir. Enstitüde eğitim dili İngilizcedir.

 

Daha detaylı bilgi edinmek için Enstitümüzün tanıtım kitapçığını inceleyebilirsiniz.